Vuoden 2012 Yhteisötanssifestivaalin ohjelma.

Yhteisötanssifestivaali ottaa varaslähdön Helsingissä jo nyt:

PATSASTELUA – kaduilla vaeltava tanssikurssi Helsingissä 31.7.-3.8.2012

Tiistaina 31.7 Keskustan patsaita, Keskiviikkona 1.8 Arabianrannan patsaita, Torstaina 2.8 Töölön patsaita ja perjantaina 3.8 Kampin patsaita

Kuinka monta patsasta tiedät Helsingistä? Ainakin ratsastajan Kiasman edessä ja sen naisen, jolle vappuna laitetaan lakki. Onko muitakin? Siitä otamme selvää tanssien.

Uudenmaan CP-yhdistys järjestää jo viidennen kerran toteutettavan kesäisen tanssivaelluksen. Tänä vuonna sen teemana on kaduilta, puistoista ja muista kaupunkitiloista löytyvät patsaat, joiden sisältämää tanssia jäljitämme ja teemme näkyväksi. Tanssivaellukselle osallistuu eritavoin liikkuvia ja aistivia lapsia ja nuoria sekä aikuisia tanssiavustajia. Vaellusta luotsaavat Sanna Kuusisto ja Annika Sarvela.

Patsastelua jatketaan tamperelaisvoimin Yhteisötanssifestivaalilla Tampereella pääkirjasto Metson jännittävässä paikassa – tule bongaamaan patsastelijat siellä!

Keskiviikko 22.8.

klo 10.30 – 11.15
YHTEISÖTANSSIA KAIKILLE | Pääkirjasto Metso, Pietilä-sali
Virittäydy päivään tanssimalla. Marjo Hämäläinen johdattelee
VAPAA PÄÄSY

klo 14 – 15
YHTEISÖTANSSIRYHMÄT ESITTÄVÄT | Pääkirjasto Metso, Pietilä-sali
Tampereen Tanssiva Yhteisö, 60+, Tosimiehet, Viialan ja Sinikellon Yhteisötanssiryhmä tanssivat yhdessä ja erikseen
VAPAA PÄÄSY

klo 15 ja 17.30
MINULLA ON ASIAA! | eri puolilla kaupunkia OFF
VAPAAkollektiivi esittää koreografi ja koomikko Johanna Keinäsen ohjaamaa katutanssiteatteriteosta Tampereen keskustan alueella. Esityksen musiikillisesta ohjauksesta vastaa Anne-Mari Kivimäki. VAPAAkollektiivin lisensoidut angstinhallintakonsultit antavat rakentavia ehdotuksia mielenilmauksiin kaupunkiympäristössä. “MINULLA ON ASIAA!” on liikunnallinen ja soitannollinen ilmagraffiti, joka poistaa itse itsensä. Teoksen kesto on 15 minuuttia.

klo 13-15
MIELEN JA KEHON LIIKKEITÄ | Viialan toimintakeskus OFF
Teatterista voimaa vuorovaikutukseen -hanke kutsuu tutustumaan toimintakeskukseen. Paikka: Viialan toimintakeskus: Läntinenkatu 10, 37830 Viiala, puh: 040 335 3548

Viialan toimintakeskuksessa on avoimien ovien päivä keskiviikkona 22.08.2012 klo 13- 15. Tilaisuudessa esiintyvät koko toimintakeskuksenväen lisäksi “Teatterista voimaa vuorovaikutukseen” hankkeen ryhmä.
Ryhmässä on 8 toimintakeskuksen työntekijää. Hanke on tamperelaisten Teatteri Telakan ja Kehitysvammaisten tukiliiton yhteishanke.

Tilaisuuden muoto on paikoitellen (vapaasti valittavissa) interaktiivinen sekä perinteisen esityksellinen ja perustuu keskustelevaan yhdessäoloon.

klo 16 – 17
YHTEISÖTANSSITYÖPAJA LAPSILLE JA AIKUISILLE | Pääkirjasto Metso, Pietilä-sali
Työpajassa 6-12 -vuotias lapsi tanssii yhdessä tutun aikuisen kanssa Marjo Hämäläisen ohjauksessa
Ilmoittautuminen etukäteen

klo 17.30 – 18.30
SHADOW MOVES – avoin harjoitus | Pääkirjasto Metso, Pietilä-sali OFF
Shadow Moves on miestanssijan tutkimusmatka leikki-ikäisen pojan olemisen tapaan, liikkeeseen ja tanssiin. Liikelähtöinen teos leikkii prosessin aikana vapaasti isien ja poikien välisellä suhteella, muistoilla ja tulevaisuuden haaveilla.

Tanssija Kalle Suominen esittelee Shadow Moves -sooloteoksen prosessia kertoen, videolla ja liikkeellisesti. Yleisöllä on mahdollisuus kommentoida ja kysyä, sekä pohtia yhdessä tekijän kanssa teoksen teemoja ja vaikuttaa teoksen muotoutumiseen.
VAPAA PÄÄSY

klo 17.30
MINULLA ON ASIAA!| Johanneksen koulun piha OFF
VAPAAkollektiivi esittää koreografi ja koomikko Johanna Keinäsen ohjaamaa katutanssiteatteriteosta Johanneksen koulun pihalla. Esityksen musiikillisesta ohjauksesta vastaa Anne-Mari Kivimäki. “MINULLA ON ASIAA!” on liikunnallinen ja soitannollinen ilmagraffiti, joka poistaa itse itsensä. Teoksen kesto on 15 minuuttia.

klo 18.00
KIVENKANTAJAT | Johanneksen koulu
Johanneksen koulun oppilaat esittävät Riitta Kurkelan kirjoittaman ja ohjaaman musiikkinäytelmän, joka tutustuttaa katsojat Tampereen paikallishistoriaan ja elämään noin sata vuotta sitten, kun Tampereen tuomiokirkkoa rakennettiin. Monitaiteellisessa kokonaisuudessa yhdistyvät kuvataide, musiikki ja tanssi: muusikko Eero Pekkonen on säveltänyt teoksen laulut ja tanssiesitysten musiikin. Teoksessa nähtävät tanssinumerot on tanssitaiteilija Elsa Heikkilän käsialaa. Draama nivoutuu kuvataiteilija Hugo Simbergin tuotantoon.PÄÄSYMAKSU 8 €

Torstai 23.8.

klo 10.15 – 11.00
YHTEISÖTANSSIA KAIKILLE| Pääkirjasto Metso, Pietilä-sali
Virittäydy päivään tanssimalla. Marjo Hämäläinen johdattelee
VAPAA PÄÄSY

klo 11.15 – 12.30
KOREOGRAFI ROSEMARY LEE ESITTÄYTYY | Pääkirjasto Metso, Pietilä-sali
Koreografi Rosemary Lee kertoo työstään ja näyttää otteita tanssiteoksistaan. Tanssitaiteilja Kirsi Heimonen jatkaa keskustelulla hänen kanssaan. Yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä. Tilaisuuden kieli on englanti

Rosemary Lee shares her work and workingmethods and reveals what drives her. VAPAA PÄÄSY / FREE ENTRANCE

klo 13 – 17
KOREOGRAFI ROSEMARY LEEN TYÖPAJA AMMATTILAISILLE JA YHTEISÖTANSSIJOILLE | Pääkirjasto Metso, Pietilä-sali
Rosemary Lee rohkaisee työpajassaan ruumiillisuuden kuuntelua, siinä mm. vahvistetaan sisäistä energiaa, tarjotaan liikkumisen iloa ja työskennellään sisäisen ja ulkoisen valppauden parissa.

“I hope to encourage the feeling of “coming home” in our bodies, reaffirming our inner energy and joy in moving and unlocking our expressive potential. We will spend time in finding a grounded sense coupled with lightness and buoyancy, and above all a connectedness; working on inner and outer attentiveness. The workshop will reflect how I work with all participants in my work regardless of experience.” – Rosemary Lee

Työpaja on englanniksi. Työpajaan ilmoittaudutaan etukäteen. Osallistumismaksu 20 €.

klo 17.30 – 18.30
ÄÄRIVIIVATYÖPAJA| Pääkirjasto Metso, Pietilä-sali
Kuvataiteilija Meri Westlin ja yhteisötanssitaiteilija Marjo Hämäläinen johdattelevat kuvan ja liikkeen työpajassa ääriviivoihin, jotka jatkuvat festivaalin ajan erilaisissa tiloissa ympäri kaupunkia. Ennakkoilmoittautuminen.

Perjantai 24.8.

klo 10.15 – 11.00
YHTEISÖTANSSIA KAIKILLE | Pääkirjasto Metso, Pietilä-sali
Virittäydy päivään tanssimalla. Kirsi Heimonen johdattelee
VAPAA PÄÄSY

klo 11
KOHTAAMINEN KOUKKUNIEMESSÄ | Koukkuniemen vanhainkodin piha
Tanssillinen kohtaaminen Koukkuniemen asukkaiden ja henkilökunnan kanssa.

klo 11.15 – 12.15
MITEN OLLA – elokuva | Pääkirjasto Metso, Pietilä-sali
Tanssitaiteilija Kirsi Heimosen ohjaama Miten olla -elokuva (2011) kertoo muistisairaitten ja tanssitaiteilijan monivuotisesta kommunikaatiosta hoitokodissa. Elokuvassa tanssitaiteilija vierailee asukkaiden luona ja tanssii erilaisissa maisemissa, lihallistaa asiakkaiden äänitettyä puhetta. Lisäksi hoitokodin vastaava ohjaaja kertoo taiteen mahdollisuudesta ja muutoksista yhteisön arjessa. Lyhyt alustus ennen katselua.
VAPAA PÄÄSY

klo 15
RUUSUN HENKI | Petäjäkoti OFF
Tanssitaiteilija Raisa Vennamo sukeltaa kukkien maailmaan Petäjäkodin asukkaiden kanssa

klo 14.30 – 17.30
tänään. täällä. me: paikka auringossa | Pääkirjasto Metso
Tanssija Jenni Koistisen teoskonseptissa kolme tanssijaa valmistaa siinä hetkessä, yhdelle katsojalle kerrallaan oman, henkilökohtaisen tanssin. Tanssi perustuu katsojan kirjoittamiin havaintoihin omasta kuluneesta päivästään. Teoksessa tanssivat Jenni Koistisen lisäksi Heli Meklin ja Virva Talonen. Yleisö voi seurata tapahtumaa. Oman tanssin voi tilata etukäteen tai paikan päällä.

klo 18
RHYTM is MAGIC | Kaupunkitilassa
Liisa Jaakonaho ja Suvi-Maria Helin tutkivat teoksessaan Rhytm is Magic kahteen hyvin erilaiseen tanssilajiin, butotanssiin ja flamencoon sisältyvää yhteisöllisyyden kokemusta. Jaakonaho ja Helin kokoavat ryhmän eritaustaisia ja -ikäisiä ihmisiä, joiden kanssa he tutkivat lajiensa keinoin ryhmän yhteistä rytmiä, hengitystä ja vuorovaikutusta, liikkeessä kohtaamista ja avautumista ympäristöön. Työpajatyöskentelyn tuloksena toteutetaan flash mob -henkinen tapahtuma kaupunkitilassa.

Osallistumisesta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä suoraan Liisaan tai Suviin: liisakj(at)yahoo.com / suvi(at)suvimariahelin.fi

Lauantai 25.8.

klo 10.15 – 11.00
YHTEISÖTANSSIA KAIKILLE | Pääkirjasto Metso, Pietilä-sali
Virittäydy päivään tanssimalla. Marjo Hämäläinen johdattelee
VAPAA PÄÄSY

klo 11.15 – 12.45
CHRISTOPHER THOMSON: “Community dance in dialogue with other arts – a view from the UK“| Pääkirjasto Metso, Pietilä-sali
Christopher Thomson valottaa yhteisötanssin tämän hetkisiä suuntauksia Iso-Britanniassa. Tapahtuman kieli on englanti

VAPAA PÄÄSY

klo 13.30 – 15.30
LIIKKEELLISIÄ VEDEN TARINOITA | Pääkirjasto Metso, Satuhuone
Kirjastonjohtaja, lastenkirjailija Ulla Kortelainen lukee satuja ja tarinoita. Liikettä tarinoihin tuottavat tanssijat Tuula Linnusmäki ja Tuulia Soininen. Non-stop. Yleisö voi viettää tarinoiden parissa haluamansa ajan.

VAPAA PÄÄSY

klo 14.30 – 15.00 ja klo 15.15 – 15.45
TANSSITARINOITA | Pääkirjasto Metso, eri tiloissa
Tanssitaiteiljat Maria Kananen ja Maija Ikosen konsepti “Tanssitarinoita” sisältää novellimaisia esityskatkelmia sekä kokemuksellisia tanssituokioita, joihin katsojat voivat halutessaan osallistua. Soveltuu kaikenikäisille mielikuvitusseikkailijoille, alle 5 -vuotiaat vanhemman seurassa. Kesto n. 30 min. Seikkailuun voi ilmoittautua etukäteen tai paikan päällä.

VAPAA PÄÄSY

klo 18.00
HYMYILEVÄT KÄDET| Hällä-näyttämö
Kuvataiteen, tanssin ja musiikin yhteisteos kaukaisesta rakkaudesta. Kokonaistaideteos, jossa kuvataiteilja Rafael Wardin osittain tätä esitystä varten maalaamat teokset liittyvät lähtökohtana olevaan tarinaan, mutta elävät samalla omaa elämäänsä. Teoksessa tanssivat Wardin lisäksi Maija Karhunen ja koreografi Raisa Vennamo. LIPUT 18 € / 10 €
Esityksessä olevat maalaukset ovat nähtävissä Emil Gallerian Studio -tilassa 15. – 24.8.2012. Näyttelyssä mukana myös Wardin piirroksia. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

klo 20
TAIKAKETTU ja GEOKÄTKÖILY | Tammerkosken silta, Plevnan alue, Kävelykatu / Kuninkaankatu, Hämeenpuisto
Taikakettu on ROSKIS kollektiivin interaktiivinen performanssi, jossa yhdistyy revontuliteema ja geokätköily. Teos on kaksiosainen. Ensimmäisessä “Geokätköily” -osassa yleisö etsii kettupukuisia tanssijoita, jotka antavat yleisölle ohjeet, joiden avulla taas on mahdollista löytää viimeinen geokätkö eli tanssiperformanssi. Halutessaan koordinaatteihin voi käydä tutustumassa internet-sivustolla. Noin kaksi viikkoa ennen tapahtumaa kätköjen koordinaatit ilmoitetaan geokätkösivustolla: www.geocaching.com

Taikakettu -teoksen toinen osa “Viimeinen geokätkö” tapahtuu Hämeenpuistossa alkaen n. klo 21. Teosta on mahdollista seurata osallistumatta geokätköilyyn.

Sunnuntai 26.8.

klo 13
SUNNUNTAIPIKNIK -TANSSIT + NOKOSET | Koskipuisto
Yhteisötanssiryhmät esiintyvät, yhdessä tanssimista ja yhteiset nokoset Facebook -ryhmä Nokosten perustajan Esko Mäkisen avustuksella.
VAPAA PÄÄSY

klo 16.00
OLENKO OLENTO | Hällä-näyttämö
Tanssiteatteri Raatikon nuorille suunnattu teos käsittelee identiteetin muotoutumista. Osittain vuorovaikutteisessa teoksessa lähestytään kolmen nuoren elämää: kuka minua määrittää, kaverini, perheeni vai minä itse. Teoksen koreografia on Satu Tuomiston, tanssijoina Elena Ruuskanen, Hanna Kivioja ja Pasi Seppä. Musiikki Roger d´Olivere Mapp ja valosuunnittelu Minna Heikkilä. Kesto 40 min.

Pääsymaksu 18 €/ 10 €